Urtete - Et sundt ritual

rawpixel-611118-unsplash

 

Mens effekten af urte- og naturmedicin i mange tilfælde bestrides af lægevidenskaben, så er det et faktum, at meget af den medicin vi anvender i dag er syntetiske former af plantekomponenter. Mange oplever, at de har stor gavn af at bruge urter og naturmedicin, og der gennemføres flere og flere videnskabelige forsøg der har til formål at bevise deres positive sundhedsmæssige effekter. F.eks. undersøges det lige nu om lakridsrod kan modvirke forskellige kræfttyper. Det etablerede sundhedssystem har advaret mod brugen af alternative kosttilskud og naturmedicin, og der er da også grund til at udvise en vis forsigtighed mens vi afventer videnskaben, men fordelen ved at bruge urtete fremfor egentlig naturmedicin er at urte- og planteudtrækkene normalt ikke er så koncentrerede at de risikerer at blive skadelige. Og med urtete kan du skabe et hyggeligt og ikke mindst kaloriefrit ritual.

 

Tedrikning – et ritual i hele verden, og måske også hos dig?

Når vi taler om te og særlige ritualer, så tænker de fleste nok på vores britiske naboer og deres afternoon tea, men der er også meget inspiration at hente i de traditioner der omgiver te i andre lande i verden, hvor indtaget af te også er ophøjet fra blot at være en drikkevare til et egentligt ritual. I Marokko byder man sine gæster velkommen med myntete og i Indien, hvor man har en omfattende tradition for urtete, drikkes Chai – en te fyldt med varmende urter og planter som kanel, ingefær og chili tilsat mælk. I Kina, hvor det meste af verdens te produceres, har man stærke traditioner for urtemedicin, men intet sted kommer indtagelsen af te tættere på et ophøjet og specielt ritual end i Japan, hvor en teceremoni er en nærmest andægtig, æstetisk oplevelse.

Hvis du ønsker at erstatte nogle af dine (måske) mere usunde ritualer med et nyt og sundere, så kunne du lade dig inspirere af de udenlandske teritualer og udforske forskellige smage og typer og skabe dit eget æstetiske ritual.

 

 

Forskellige typer af te

Når de fleste tænker på te, så tænker de på te med et indhold af såkaldt sort te, der – ligesom kaffe – indeholder koffein, om end i mindre mængder. Grøn te indeholder også koffein og mængden af koffein i te kan være nok til at forstyrre ens søvn, så om aftenen er det en god idé at undgå almindelige tetyper, selvom hvid te indeholder mindre koffein, da tebladene høstes tidligere og behandles på en anden måde. Sort, grøn og hvid te er faktisk alle lavet af bladene fra den samme plante Camellia sinensis, forskellen ligger alene i forarbejdningen. Betegnelsen urtete bruges generelt om de ”teer” der ikke indeholder teblade, men er baseret på urter og planteekstrakter. Urteteer indeholder normalt intet koffein, hvilket gør dem til et oplagt aftenritual, som ligefrem kan forbedre din søvn, hvis du bruger beroligende urter som f.eks. kamille.

 

Urternes (mulige) gode virkninger

Omkring 2500 år f.Kr. skrev den kinesiske kejser Shen Nung en bog om 365 medicinske behandlinger og præparater, hvoraf mange stadigvæk bruges den dag i dag, f.eks. ginseng. Også de hinduistiske hellige skrifter, Vedaerne, omtaler behandling ved brug af planter og mange af de urter vi bruger i dag stammer fra

Indien, bl.a. peber og muskat. Urte- og naturmedicin har en lang historie og er fundamentet for den medicin vi kender i dag, men hvilke ingredienser skal du gå efter? Der er en grund til, at der er skrevet tykke bøger om emnet, men lad os her komme ind på bare nogle få eksempler på ingredienser der ofte forekommer i urtete og deres virkning:

Ingefær – bekæmper kvalme, køresyge og inflammation i kroppen.

Kanel – menes at have en positiv effekt på blodsukkeret og at kunne bekæmpe insulinresistens som er et forstadie til diabetes 2.

Nellike – bruges i den indiske, Ayurvediske alternative behandlingstradition. Videnskabelig forskning viser, at nellike har en hæmmende effekt på kræftcellers vækst.

Lakrids – har en beroligende effekt på mave-tarmsystemet, og der forskes i anvendelse af lakrids i behandlingen af kræft, efter komponenter i lakridsrod har vist sig at hæmme bl.a. brystkræftcellers vækst.