SUNDHED & FITNESS

Opskrift 3

Et stort forbrug af simple kulhydrater og sukker er problematisk for vores sundhed

  - og mange af os vil gerne nedsætte vores sukkerforbrug betydeligt eller helt droppe sukkeret. Her kommer det kunstige sødestof aspartam ind som en let løsning. I bogstaveligste forstand, for det er både en nem løsning fordi vi har en følelse af, at vi kan få (næsten) den samme smag i f.eks. en light sodavand som i ”den ægte vare” og det er en kalorielet løsning fordi det kunstige sødemiddel søder 200 gange så meget som sukker. Kunne det være mere perfekt? Vi kan give os selv lov til at få (næsten) samme produkt uden at lave overtræk på kaloriekontoen.

Er det sikkert at indtage aspartam?

Svaret er todelt. Der er de officielle svar fra de forskellige sundhedsmyndigheder (”ja, det er sikkert”) og modstanden hos nogle forskere (”nej, det er langt fra sikkert”). For slet ikke at nævne alle de mennesker som kan fortælle vidt og bredt om deres dårlige erfaringer med aspartam. Søger du efter aspartam på nettet vil du finde mange historier, hvor mennesker der f.eks. har haft et indtag på et par liter cola om dagen, beskriver hvordan de har oplevet deciderede abstinenser når de har stoppet deres indtag fra den ene dag til den anden. Andre har ”kun” oplevet at de fik hovedpine eller migræneanfald. Med så forskellige udlægninger, hvad skal vi som forbrugere så egentlig tro på?

Siden aspartam i starten af 1980erne blev godkendt til anvendelse i fødevarer har man debatteret sikkerheden ved stoffet. Når man tager i betragtning, at aspartam, når det omsættes i kroppen, omdannes til metanol (træsprit), så er der ikke noget at sige til at mange intuitivt tøver med at indtage fødevarer som er tilsat aspartam. Den interne diskussion som finder sted mellem forskerne udspringer blandt andet af betænkeligheder omkring finansieringen af forskningen. Myndigheder og instanser som bl.a. EU er gentagne gange kommet med officielle udmeldinger om, at forbrug af aspartam i den mængde som findes i vores fødevarer og drikkevarer er sikker. Men helt op imod 90 % af den forskning de baserer deres konklusioner på er betalt af industrien ifølge kritiske forskerkollegaer.

Aspartam er i den kritiske forskning blevet kædet sammen med mange forskellige symptomer og sygdomme lige fra hovedpine og migræne til kræft. Forsøg med mus og rotter har fundet en sammenhæng mellem aspartamforbrug og leukæmi, brystkræft, leverkræft og hjernetumorer. Det er altså ikke alle, der er enige i de officielle udmeldinger.

High-purity-best-price-sweeteners-Aspartame-Aspartame
Aspartame.svg

Skal vi helt droppe aspartam?

Når alt kommer til alt ser det ud som om der kan være god grund til at holde igen med light-produkterne, for uanset hvad der er sandheden om aspartams sikkerhed, så er der bevist minimum én meget uheldig bivirkning: Vægtstigning. I betragtning af at hele ideen med kunstige sødestoffer og light-produkter er, at vi kan få noget lækkert uden at indtage kalorier, så er det paradoksalt, at mange ender med at tage på i stedet for som forventet at holde vægten. Det sker fordi den søde smag udløser en proces i hjernen, som tror at der nu kommer et boost af energi, som kroppen hurtigt kan omsætte. Når den energi alligevel ikke kommer, fordi vi bare har indtaget et produkt der smager sødt, men som stort set ikke indeholder nogle kalorier, så sender kroppen et signal til os om, at vi er sultne, fordi den gerne vil have det energitilskud den er blevet lovet. Og som ved et trylleslag er vi lige pludselig blevet utroligt sultne af netop det produkt der skulle hjælpe os med at holde vægten nede. Det ser altså ud til, at det alligevel ikke er en (næsten) gratis omgang at indtage light-produkter. Vi får måske ikke kalorierne fra sukker i f.eks. light sodavanden, men vi ender så med at spise noget andet i stedet og så er vi jo lige vidt. Og med den fortsatte debat i forskerkredse om, hvorvidt aspartam også har langt større negative konsekvenser, så er der god grund til, for en sikkerheds skyld, at være skeptisk og lade være med at tænke, at man blot kan erstatte et for højt sukkerforbrug med light-produkter der til gengæld indeholder aspartam.